Справљање органског ђубрива

Kako napraviti organsko đubrivo..

Бесплатно органско ђубриво је свуда око нас, само је потребно мало више обратити пажњу на природу која нас окружује . Бог нам је дао све и на нама је да искористимо, и то ће нам се вишеструко исплатити.
Компостирање је људима одавно познато, али је на жалост постало много лакше купити минерално ђубриво , као и што је људима постало лакше хранити се у ресторанима брзе хране, заборављајући на важност спремања хране код куће и важност породичног ручка.
На нашем салашу има толико тога са чим можемо да правимо компост, почевши од траве, лишћа, грања, одпадака од хране, животињског стајњака и слично.
Најбоље је ископати једну плитку рупу ширине 1,5 м, дубине једног ашова, а дужине колико сматрате да ћете имати материјала, узевши у обзир да се материјал слаже највише до 1,5 метра.

На сваких 1,5 м поставити избушену цев (може да послужи канализациона), која ће да има улогу вентилације у процесу ферментације материјала који компостирамо.
Дебљина слојева је око 20-30цм између којих стављамо танак слој изтуцаног незагашеног креча који има улогу да убрза процес компостирања, и тако слагати све до 1,5 м висине.
Након сваког слоја добро залити водом. Из естетских разлога и због бољег очувања влажности на гомилу можемо засадити бундеве и друге биљке са великим листовима.
Заливање би требало повремено обављати како би компост био увек влажан, препоручује се да се залива одстајалом водом на сунцу у који додати коприву.Гомила с компостом брзо привуче у себе глисте и друге живе организме, који повољно утичу на стварање овог ђубрива
Након ферментације, која обично траје од 6 до 18 месеци и компост ће бити ​​готов.Током ферментације и слама и остали материјали ће постати крти и његова влакнаста структура ће се временом претворити у мрвичасту и трошну масу.Током овог процеса у унутрасњости масе се развија топлота и она ће бити већа ако је маса од стајњака или од зелене масе.
Првобитна зелена и светло мрка боја ће постати тамно мрка боја .Трансформација сирових материјала у зрео компост вршисе уз помоћ микроорганизама.

Malčiranje u voćnjaku

Сјајно решење за борбу против траве око воћака и губитка влаге је тз. малчирање.
Малчирање је ништа друго до слагање свеже покошене траве око стабла воћака које је предходно изашовљено.Сву траву коју косимо по нашем воћњаку слажемо око воћака, која нам даје већ наведену вишеструку корист,а уједно и у процесу труљена ђубри земљу.Овим поступком смо у потпуности решени окопавања и ашовљења око воћака, осим по жељи у пролеће, када око воћака имамо растреситу и лако обрадиву земљу.
Поступак малчирања користимо око воћака и већине повртарских култура.
На фотографији је приказано како изгледа осушена трава након првог малчирања, траве је било набацано око 30 цм.Ускоро следи ново кошење и додатно малчирање.